Tips voor het aanleggen van buitenverlichting






Of lees verder over Tips voor het aanleggen van buitenverlichting

tips aanleggen buitenverlichting

Er zijn verschillende soorten tuinverlichting te vinden die geschikt zijn voor diverse plekken in je tuin. Gedurende de dag zijn ze decoratief geïntegreerd in de architectuur van je tuin en in de avonduren verspreiden ze met hun licht een gezellige stemming. Sfeerverlichting om lekker buiten te leven, of decoratieve verlichting voor bij een barbecue of feest op het terras, of gewoon tuinverlichting voor gezellige lange avonden in de tuin. Zelfs het kleinste balkon kun je echt comfortabel maken met optimale verlichting.

Het is altijd een kunst om op de juiste manier de buitenverlichting te installeren. Om je hierbij te helpen hebben we de pagina ’tips aanleggen buitenverlichting’ online gezet! Lees hieronder de basisregels en de tips en binnen de kortste keren kan jij genieten van je eigen geïnstalleerde buitenverlichting! Succes!

Basisregels en tips aanleggen buitenverlichting

Hieronder volgen enkele tips en basisregels die van belang kunnen zijn voor het installeren van buitenverlichting:

  • Veiligheid moet altijd de eerste overweging zijn bij het installeren van buitenverlichting. Dan kun je van je tuinverlichting genieten.
  • Het mag duidelijk zijn, maar zorg ervoor dat het licht dat je kiest OK is voor gebruik buitenshuis – zelfs als je het op een beschutte plek installeert. Check ook de verpakkingen van alles wat je gebruikt of het echt geschikt is voor buiten.
  • Het is vooral belangrijk om eerst heel goed te bedenken wat je precies wilt, de boel uittekenen, de juiste materialen kopen en vooral veilig werken.
  • Kabels die voor ondergronds installaties worden gebruikt, moeten een aardgeleider bevatten. Buiten armaturen moet geaard zijn voor alle veiligheid.
  • Begraaf een ondergrondse kabel altijd tenminste op 15 cm diepte. 25 cm heeft daarbij de voorkeur omdat je dan nog minder kans loopt om tijdens het spitten in je tuin met een vork door je kabel steekt. Ga bij voorkeur in het najaar graven want zo krijgt de natuur de tijd om te bekomen
  • Maak altijd gebruik maken van weerbestendig materiaal als je buiten tuinverlichting wilt gebruiken. Wanddozen, stopcontacten enz. moeten weerbestendig zijn. De meest buitenmaterialen zijn ontworpen om volledig weerbestendig te zijn wanneer ze correct worden geïnstalleerd.
  • Plan van te voren goed waar je weerbestendige stopcontact dozen wilt installeren. Deze zijn vooral handig rond patio’s en zitplekken in je tuin. Ze bieden gemakkelijk toegang voor extra apparaten, platenspelers, radio’s, kerstverlichting, elektrische grasmaaiers, elektrische trimmers enz.
  • Vergeet niet om de elektrische stroom op de hoofdschakelaar uit te schakelen voordat je begint met het installeren van je tuinverlichting.
  • Let bij de keuze van een lamp op de juiste lichtsterkte. Als je een te felle of te grote lamp gebruikt kan dit hinder geven. Heb je een te kleine lamp met te weinig watt dan heb je er niets aan.
  • buitenverlichting schoonmakenHet is verstandig om buitenverlichting regelmatig schoon te maken. Het beste is hiervoor alleen water en spons te gebruiken.
  • Sluit de draden op de juiste manier aan dus kleur op kleur – zwart op zwart, wit op wit, en groen op groen – en altijd met behulp van waterdichte connectoren.
  • Wanneer je het milieu of je portemonnee wilt sparen moet je uiteraard niet kiezen voor tuinverlichting met gloeilampen maar voor tuinverlichting met LED verlichting. Kies voor tuinverlichting op 12 volt, dat bespaart energie en is veiliger. Ook kun je een tijd- of sensorschakelaar aanleggen, waardoor je verlichting niet onnodig blijft branden maar automatisch aan en uit gaat.

Veel plezier bij het aanleggen van je buitenverlichting en geniet ervan!