Hoe een buitenstopcontact aansluiten?


Of lees verder over Hoe een buitenstopcontact aansluiten?

buitenstopcontactEen correct geïnstalleerd buiten stopcontact kan zeer nuttig zijn. Het stelt je in staat om elektrisch tuingereedschap te gebruiken zoals een grasmaaier, heggenschaar en diverse andere items, op een veel veiligere manier. De keuze waar je het buitenstopcontact wilt plaatsen zal worden beïnvloed door factoren zoals de grootte van je tuin of terras, of je het aan een stevige muur wilt bevestigen of aan een geïmpregneerde balk of hardhouten vlonderplank.

Er zijn veel verschillende soorten buiten stopcontacten, maar met betrekking tot de veiligheid is het erg verstandig om te kiezen voor een stopcontact met een ingebouwde aardlekschakelaar. Wanneer er een stroomstoring optreedt, of wanneer de kabel wordt door geknipt tijdens bijvoorbeeld het snoeien, dan zal de aardlekschakelaar ervoor zorgen dat de elektrische stroom wordt onderbroken. Maar hoe kun je zelf het beste en het veiligste een buitenstopcontact aansluiten?

Hoe nou een buitenstopcontact aansluiten?

Stap 1: De stroom uitschakelen

Een buitenstopcontact zelf aanleggen is heel goed te doen. Alleen blijft het wel zeer belangrijk omvoorzichtigheid in acht te nemen er op te letten dat je de stroom uitschakelt. Draai daarvoor altijd de groepsschakelaar om van de betreffende groep en verwijder als het kan de zekering (de stop) ervan.

Stap 2: Het aanleggen van aftakdoos

Koop een waterdichte aftakdoos en bevestig deze tegen een muur. Ga naar de zekeringkast en trek van hieruit een stroomkabel met gele, blauwe en zwarte draad, naar buiten. ( door een gat in de muur). Boven het gat in de muur waar je de stroomkabel doorheen hebt getrokken, schroef je de aftakdoos vast. De stroomkabel leidt je naar de aftakdoos en verbindt je vervolgens met de doos. Strip hiervoor eerste een stukje van zo’n 0.5 cm van de draden.

Stap 3: Monteer het stopcontact

Kies een plaats voor het stopcontact dat niet te veel wordt blootgesteld aan neerslag en zorg er altijd voor dat het stopcontact ten minste 30 cm boven de grond blijft. Hierdoor voorkom je dat het stopcontact in het water kan komen te liggen wanneer er veel regen valt.

Stap 4: Monteer VVB kabel

Nu moet er verbinding worden gemaakt tussen de aftakdoos en het stopcontact. Dit doe je met een zogenaamde VVB kabel. Monteer deze kabel aan het stopcontact. Zorg dat je de kabel netjes wegwerkt op de muur met krammen. Verbind de zwarte draad en de blauwe draad met de contacten. De gele draad moet op de aarding aangesloten worden.

Stap 5: Bevestig de VVB kabel met aftakdoos

Verbind tot slot de VVB-kabel van het stopcontact met de aftakdoos door de kabel te bevestigen in een van de verbindingsgaten van de doos. Verbind nu ook de draden.

Stopcontact in de bodem

Je moet hierbij goed in de gaten houden dat je kleur met kleur verbindt en de draden dus op de juiste manier verbindt. Als je dit niet goed doet, zal je verlichting niet werken en moet je alsnog een ervaren elektricien bellen. Schroef de kap op de aftakdoos en nu wordt het spannend.

Stap 7: Zet de stroom aan en controleer!

Zet de stroom weer aan en bekijk of je nieuwe buitenstopcontact goed werkt! Werkt het niet? Haal het buitenstopcontact er nogmaals af en controleer of alles goed zit aangesloten.