Buitenstopcontact


Of lees verder over Buitenstopcontact

BuitenstopcontactMis je nog het nodige licht in je tuin en struikel je voortdurend over een kabel. Dit is helemaal niet meer nodig als je zorgt voor goede buitenstopcontacten. Elektriciteit is onmisbaar, ook buiten. Daarom is het verstandig om één of meerdere buitenstopcontacten in je tuin te installeren. Een buitenstopcontact kan overal worden geplaatst en kabels kun je dus permanent ondergronds plaatsen.

Niet gevaarlijk tijdens een regenbui?

Je hoeft niet bang te zijn dat buitenstopcontacten in regenachtig weer de geest geven en weigeren te werken omdat ze volledig winddicht en weerbestendig zijn.  De meeste modellen buitenstopcontacten zijn volledig regen-proof en kunnen veilig worden gebruikt voor je tuinverlichting. Als je dit zeker wilt weten moet je een buitenstopcontact kopen waar en klepje op zit met een IP-beschermingscode IP44. Deze beschermingscode zegt datt het buitenstopcontact spatwaterdicht is.

En om helemaal zeker te weten dat je buitenstopcontact niet nat wordt doordat het in het water komt te liggen is het raadzaam om een stopcontact op een minimale hoogte van 30cm boven de grond te installeren. Als er dan een regenbui komt, dan is de kans dat het stopcontact in het water komt te liggen een stuk kleiner.

Een buitenstopcontact is altijd handig

Een buiten stopcontact is daarnaast ook nog eens geschikt voor verschillende behoeften:

  • wil je het gazon maaien zonder verlengsnoeren met je mee te moeten slepen? Gebruik een buitenstopcontact.
  • Je zit met je familie en vrienden comfortabel in de tuin en wilt, graag een gourmetstel aansluiten of een radio of een terrasverwarming? Ook daarvoor kun je een buitenstopcontact gebruiken.Met een buitenstopcontact heb je altijd elektriciteit binnen handbereik.

Met een buitenstopcontact geef je jezelf meer vrijheid om apparaten te kunnen gebruiken in je tuin, op je terras of op je oprit. Met een buitenstopcontact wordt het buitenleven een stuk comfortabeler.

Verschillende modellen voor vele smaken

Een buitenstopcontact kun je overal plaatsen, waar je maar elektriciteit nodig hebt. Buitenstopcontacten zijn te verkrijgen in vele verschillende soorten, maten en modellen. Er zijn buiten stopcontacten met één of meerdere ingangen verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen. Je kunt een buitenstopcontact kopen als zuil of als zelfstandige module of verborgen in boomstronken, schelpen of rotsen.

Veilige installatie door een specialist

Als je een beetje handig bent, is het mogelijk om zelf een buitenstopcontact aan te leggen. Wel moet je hierbij erg voorzichtig zijn en er natuurlijk  altijd op letten dat je de stroom uitschakelt. Twijfel je over het aanleggen, dan laat een buitenstopcontact door een ervaren elektricien aanleggen. Deze expert weet precies welke regels moeten worden nageleefd tijdens een installatie.

Buiten een stopcontact aansluiten

Belangrijk is te weten dat buitenstopcontacten een aparte stroomkring nodig hebben die moet wordt aangesloten op een differentieelschakelaar van 30 mA en moeten worden beveiligd met automatische zekeringen van 20 A. Voor de stroomtoevoer moet je een VVB-kabel gebruiken met draden van 2,5 mm. Daarnaast moeten buiten stopcontacten goed worden gevoed. Hiervoor gebruik je speciaal beschermde kabels, die in de grond worden geïnstalleerd. Deze zijn waterdicht en dus permanent beveiligd. De normen voor elektrische buiteninstallaties voor het ingraven van kabels in de grond is 60 tot 80 cm diepte.