Waarom 12 volt?


Of lees verder over Waarom 12 volt?

12 volt tuinverlichting12 Volt verlichting is een geweldige manier om je tuin tot leven te brengen. Een 12 volt verlichtingssysteem is beter bekend als low-voltage verlichting. Omdat dit systeem maar 12 volt is, heb je geen elektricien nodig om je te helpen bij het installeren. Het is veiliger! Laagspanning geeft geen risico voor ernstige shocken. Je hebt geen speciale vaardigheden of gereedschappen nodig, en de meeste installatie kan worden uitgevoerd binnen een uur met alleen een schroevendraaier.

Om je tuin mooi te verlichten is het installeren van 12 volt verlichting aan hekken, paden, bloembedden, bomen, opritten, stenen muren, deuren en nog veel meer een echte aanrader. 12 volt verlichting is veelzijdig en weersbestendig. De voordelen van de 220 Volt netspanning in onze verlichting is vaak duidelijk te zien. Daarentegen worden de voordelen van een laag voltage verlichting, nog niet altijd begrepen of gezien. Hier zijn enkele van de belangrijkste punten om te overwegen.

Veel keuze

Er zijn tientallen 12 volt-verlichtingsarmaturen en accessoires verkrijgbaar in een verscheidenheid aan stijlen, maten, kleuren en afwerkingen. Bijna elk systeem, ongeacht de complexiteit ervan, bestaat uit vier elementaire onderdelen:

 • De transformator: De kracht achter elk laagspannings-systeem is de transformator. Het kan worden aangesloten op een door een aardlekschakelaar beveiligd buitenstopcontact en zet stroom van 120 volt om naar 12 volt. De meeste transformatoren zijn uitgerust met een 24-uurs timer die gebruikers in staat stelt om te beslissen wanneer de lichten automatisch aan en uit gaan.
 • 12 volt elektrische kabel: De kabel wordt gebruikt voor de tuinverlichting en is speciaal gemaakt voor het plaatsen onder de grond. Deze kabel is heel licht en kan niet beschadigen. Vandaar dat deze kabel ook maar een klein stukje onder de grond hoeft te worden gegraven. Een groot voordeel ten opzichte van een kabel van 220 volt. Een 2e0 volt kabel moet namelijk gepantserd zijn of een andere bescherming hebben tegen beschadiging. Dit heeft tot gevolg dat je lelijke aansluitdozen nodig hebt en minder flexibel bent waar je de lichten wilt plaatsen.
 • 12 volt lamp: de bron van het licht.

12 volt verlichting heeft zeer veel voordelen te weten;

 • Veiligheid – 12 volt is zeer veilig voor kinderen en huisdierenDiverse tuinverlichting
 • Gemakkelijkere installatie van kabels in borders en beplanting – flexibele kabels waardoor je de lampen op meerdere plekken kunt plaatsen. De kabel is ook gemakkelijker rond te bewegen.
 • Er zijn in het assortiment meerdere lampen beschikbaar om uit te kiezen. Daarnaast zijn deze lampen ook nog eens helderder, witter, efficiënter en duurzamer dan hun 220 volt neven. Enkele 12 volt lampen werken twee keer zo efficiënt als hun 220 volt equivalenten.
 • Als het licht uitvalt of niet meer werkt is het door de aanwezigheid van de laagspanningskabel vaak heel gemakkelijk om het probleem op te lossen.
 • Een beetje vocht heeft geen invloed op een 12 volt circuit, maar bij een 220 volt circuit worden de lampen of het hele systeem vaak al onbruikbaar.
 • Met 12 volt lampen gebruik je minder energie wat weer gunstig is voor je portemonnee en de aarde.

Er zijn enkele bekende 12 volt systemen te koop. Te weten;

 • In-lite
 • Tuli

De meeste van deze systemen bestaan uit zowel 12-volt LED-lampen als 12 volt halogeenlampen.